Zázrak prírody...

Blog

 

Ľan: Tradičná rastlina so silným koreňom v histórii

Ľan: Od starovekých polí po slovenské lúky – príbeh rastliny s tisícročnou tradíciou

 

Po výlete do histórie lisovania olejov za studena sa dnes pozrieme bližšie na jednu z najdôležitejších olejnatých rastlín – ľan siaty (Linum usitatissimum).
Táto nenápadná rastlinka so svetlomodrými kvietkami zohrala významnú úlohu v dejinách ľudstva.
V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa ľan pestoval od staroveku až po súčasnosť – vo svete aj na Slovensku – a pridáme aj niekoľko zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia.

Ľan vo svete: Od starého Egypta po súčasnosť

Ľan sa pestuje už viac ako 8 000 rokov. Archeologické nálezy dokazujú, že bol významnou súčasťou poľnohospodárstva v starovekom Egypte, Mezopotámii či Indii.
V Egypte sa ľan nielen konzumoval (v podobe oleja), ale z jeho vlákna sa tkalo plátno – dodnes známe ako “ľanové plátno”. Dokonca sa používal aj na balzamovanie múmií.

Pikoška č. 1:

V hrobkách faraónov boli nájdené kusy ľanového oblečenia, ktoré sa zachovali tisíce rokov v takmer neporušenom stave. V antickom Grécku a Ríme bol ľan takisto cenený. Rimania ho pestovali najmä pre vlákno, ale semienka využívali aj v kuchyni a v medicíne.
V tradičnej ajurvéde sa ľanové semienka používali ako prostriedok na podporu trávenia a celkové zdravie.

Stredovek a novovek: Európska éra ľanu

Počas stredoveku sa pestovanie ľanu rozšírilo po celej Európe.
Najväčší význam mal ľan ako textilná plodina, ale semienka sa využívali aj na výrobu oleja a v tradičnej medicíne.
V novoveku sa začalo s jeho pestovaním aj v nových kolóniách – napríklad v Severnej Amerike.

Pikoška č. 2:

V niektorých častiach Európy sa ľan považoval za magickú rastlinu – údajne mal chrániť pred zlými duchmi, preto ho ľudia sadili v blízkosti domov a stodôl.

Ľan na Slovensku: Tradičná plodina našich predkov

Na Slovensku má pestovanie ľanu dlhú a hlbokú tradíciu.
Najmä v 18. a 19. storočí bol jednou z najvýznamnejších plodín slovenských domácností – nielen pre jeho olej, ale najmä pre ľanové vlákno.
Ľanové plátno bolo súčasťou výbavy každej mladej ženy.
Zo semien sa lisoval olej, ktorý mal v kuchyni nezastupiteľné miesto.

V niektorých oblastiach, najmä na Orave, Liptove a v Turci, sa ľan pestoval pravidelne, často aj spolu s konopou.
Semienka sa sušili, mleli, lisovali a ich zvyšky (tzv. šrot) sa používali ako krmivo pre dobytok.

Pikoška č. 3:

V ľudovej mágii sa hovorilo, že ak si dievča priadlo z vlastnoručne vypestovaného ľanu, zabezpečilo si „šťastné manželstvo“.

Ľan dnes: Obroda zabudnutej rastliny

Dnes zažíva ľan renesanciu.
Vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, lignanov a vlákniny je považovaný za superpotravinu.
Ľanový olej lisovaný za studena je opäť vyhľadávaný pre svoje nutričné benefity, ktoré ocenia nielen ľudia, ale aj zvieratá (napr. pri BARF stravovaní).

Na Slovensku sa pestovanie ľanu pomaly vracia na menšie farmy a do ekologických projektov.
V Oleje od Matúša využívame slovenský ľan najvyššej kvality, ktorý šetrne lisujeme za studena, aby sme vám priniesli čistý a výživný produkt.

Skromný, no mimoriadne cenný

Ľan je ukážkou toho, že aj na pohľad obyčajná rastlina môže mať kráľovskú históriu a budúcnosť.
Vďaka svojej výživovej hodnote, tradičnému postaveniu a univerzálnemu využitiu patrí právom medzi základné piliere výroby olejov lisovaných za studena.

Lisovanie za studena: Starodávna metóda s modernými benefitmi

Oleje od Matúša: Cesta späť ku koreňom – fascinujúca história lisovania za studena

 

Vitajte, milí priatelia a milovníci kvalitných olejov!


Na našom blogu Oleje od Matúša sa pravidelne venujeme nielen benefitom našich olejov lisovaných za studena, ale aj zaujímavostiam zo sveta olejov. Dnes sa spoločne vydáme na fascinujúcu cestu časom, aby sme preskúmali históriu metódy, ktorá je pre nás tak dôležitá
– lisovania olejov za studena. Pripravte sa na príbeh plný vynaliezavosti, tradícií a prekvapivých faktov! 

Prvé stopy: Keď sila kameňa nahradila moderné stroje

Predstavte si svet bez elektriny a sofistikovaných strojov. Ako si ľudia v dávnych dobách získavali vzácne oleje z rastlín a semien? Odpoveď je jednoduchá – silou rúk a jednoduchými nástrojmi. Archeologické nálezy dokazujú, že lisovanie olejov má skutočne dlhú históriu, siahajúcu až do starovekých civilizácií. Už v Mezopotámii pred tisícami rokov používali primitívne lisy vyrobené z kameňa alebo dreva na získavanie oleja z olív, sezamu a iných plodín. Semená sa drvili medzi dvoma kameňmi alebo v mažiari a následne sa z drviny ručne vytláčal olej. Táto metóda bola náročná a výťažnosť oleja nízka, no pre potreby vtedajšej doby postačovala.

Staroveký Egypt: Olej ako súčasť rituálov a medicíny

Význam olejov rástol aj v starovekom Egypte. Olej sa používal nielen v kuchyni, ale aj pri náboženských rituáloch, v medicíne a kozmetike.  Egypťania zdokonalili techniky lisovania, používali vrecúška z tkaniny na zabalenie drvených semien a pomocou páky alebo závažia vyvíjali väčší tlak.

Grécko a Rím: Olivový olej ako tekuté zlato

V starovekom Grécku a Ríme dosiahol olivový olej takmer mýtický status. Bol základom stravy, používal sa na osvetlenie, v medicíne a pri rôznych športových aktivitách.  Gréci a Rimania vyvinuli sofistikovanejšie lisy, často s použitím drevených skrutiek, ktoré umožňovali vyvinúť väčší a rovnomernejší tlak na olivy. Tieto lisy boli predchodcami moderných skrutkových lisov.

Stredovek a renesancia: Tradičné metódy pretrvávajú

V stredoveku sa metódy lisovania olejov príliš nezmenili. V kláštoroch a na vidieckych usadlostiach sa stále používali ručné lisy a jednoduché mechanické zariadenia. Až v období renesancie sa začali objavovať prvé náznaky inovácií, no lisovanie za studena zostávalo dominantnou metódou pre získavanie kvalitných olejov.

Pikoška č. 1:

Vedeli ste, že olivový olej bol v starovekom Grécku taký cenný, že víťazi olympijských hier boli okrem vavrínového venca odmeňovaní aj amforami plnými olivového oleja?

Prečo "za studena"? Tajomstvo kvality

Počas celej histórie sa ľudia intuitívne snažili získať olej čo najšetrnejším spôsobom. Lisovanie "za studena" znamená, že pri procese extrakcie oleja sa nepoužíva teplo. Teplota počas lisovania zvyčajne nepresahuje 40-50 °C.
Tento šetrný prístup má zásadný vplyv na kvalitu výsledného oleja:
Zachovanie živín: Vysoké teploty môžu zničiť cenné vitamíny, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny. Lisovanie za studena zabezpečuje ich maximálne zachovanie.

Prirodzená chuť a vôňa: Oleje lisované za studena si zachovávajú svoju prirodzenú chuť a vôňu.

Bez použitia chemikálií: Nie je potrebné používať chemické rozpúšťadlá – výsledkom je čistý a prírodný olej.

Moderná doba: Návrat k tradíciám s modernou technológiou


Hoci moderná technológia priniesla efektívnejšie metódy extrakcie olejov, ako je lisovanie za tepla s použitím rozpúšťadiel, lisovanie za studena si stále drží svoje výnimočné postavenie. Dnes sa používajú moderné lisy, ktoré sú efektívnejšie a hygienickejšie, no princíp zostáva rovnaký – mechanické stlačenie semien bez použitia tepla. V Oleje od Matúša sme hrdí na to, že pokračujeme v tejto stáročiami overenej tradícii.

Naše oleje sú lisované za studena z najkvalitnejších surovín, aby sme vám priniesli produkt s maximálnym obsahom živín, vynikajúcou chuťou a vôňou.

Pikoška č. 2:

Vedeli ste, že niektoré vzácne oleje, ako napríklad arganový olej, sa v Maroku tradične lisovali ručne ženami z kmeňa Berberov? Táto metóda je dodnes cenená pre svoju kvalitu.

Hoci sa môže zdať, že Slovensko nie je tradičnou "olejovou" krajinou v porovnaní s oblasťami Stredomoria, história lisovania olejov má aj u nás svoje korene.
Podľa etnografických výskumov a spomienok starších generácií sa aj na slovenskom vidieku v minulosti lisovali oleje z lokálnych surovín.

Tradičné lisy a oleje našich predkov

V minulosti sa na Slovensku používali jednoduché drevené lisy, ktorým sa hovorilo "zábojnice". Tieto lisy fungovali na princípe mechanického tlaku, podobne ako ich starovekí predchodcovia. Suroviny, ako napríklad ľanové semienka, konopné semienka a tekvicové jadierka, sa drvili a následne lisovali, aby sa z nich získal vzácny olej.

Aké oleje sa lisovali a na čo sa používali?

Ľanový olej:
Bol jedným z najbežnejších olejov. Používal sa v kuchyni na dochucovanie jedál, najmä chleba a zemiakov. V ľudovej medicíne sa mu pripisovali priaznivé účinky na trávenie a pokožku.

Konopný olej (semencový olej):
Tiež patril k tradičným olejom. Používal sa podobne ako ľanový olej v kuchyni. Zaujímavosťou je, že počas pôstu si ľudia suchý chlieb namáčali práve do konopného a tekvicového oleja, aby vydržali dlhšie sýti. Konopný olej mal tiež svoje využitie v ľudovom liečiteľstve.

Tekvicový olej:
Najmä v západných a južných oblastiach Slovenska sa lisoval olej z tekvicových jadierok. Bol cenený pre svoju chuť a používal sa do šalátov, polievok a iných jedál.


Orechový olej:
V oblastiach s dostatkom orechov sa lisoval aj olej z vlašských orechov, ktorý sa používal v kuchyni, najmä do sladkých jedál.

Makový olej:
Hoci mak bol viac využívaný v mletej forme, v niektorých regiónoch sa lisoval aj makový olej.

Použitie olejov v tradičnej slovenskej kultúre

Oleje neboli len súčasťou stravy, ale mali aj svoje miesto v tradičnej kultúre a ľudovom liečiteľstve.

Kuchyňa:
Oleje sa používali na dochucovanie jednoduchých jedál, ktoré tvorili základ stravy našich predkov. Dodávali im nielen chuť, ale aj potrebné tuky.

Ľudová medicína:
Niektorým olejom sa pripisovali liečivé vlastnosti. Napríklad ľanový olej sa používal na kožné problémy, konopný olej na tráviace ťažkosti a orechový olej ako posilňujúci prostriedok.

Svetlá:
V minulosti sa rastlinné oleje používali aj na svietenie v jednoduchých olejových lampách.

Pikoška č. 3:

Pamätáte si na rozprávky, kde sa spomínal "olej do ohňa"? Hoci sa v prenesenom význame hovorí o podnecovaní hádky, doslova sa na svietenie používali rastlinné oleje, ktoré "živili" plameň.

Slovensko dnes: Obnova tradície lisovania za studena

Dnes na Slovensku opäť ožíva tradícia lisovania kvalitných olejov za studena.
Malé rodinné farmy a manufaktúry, ako napríklad aj Oleje od Matúša, sa vracajú k šetrným metódam spracovania lokálnych surovín a ponúkajú tak zákazníkom oleje s vysokou nutričnou hodnotou a autentickou chuťou.

Veríme, že aj táto časť o histórii lisovania olejov na Slovensku obohatila váš pohľad na túto tradičnú metódu.
Sme radi, že môžeme pokračovať v tejto ceste a prinášať vám kvalitné oleje lisované za studena z darov slovenskej prírody.

2 položiek celkom