Zázrak prírody...

Konope siate: Rastlina s bohatou históriou a novou érou využitia

Konope siate: Od starovekých civilizácií po slovenské polia – príbeh rastliny, ktorá mení dejiny

 

Po prechádzke dejinami ľanu sa dnes zameriame na ďalšiu významnú rastlinu: konope siate (Cannabis sativa). Táto všestranná plodina má fascinujúcu históriu, ktorá siaha tisíce rokov dozadu. V článku sa pozrieme, kde všade konope zohrávalo kľúčovú úlohu, ako sa jeho vnímanie v čase menilo a prečo dnes opäť zažíva svoj veľký návrat – aj na Slovensku.


Konope vo svete: Od staroveku po modernú dobu

Konope patrí k najstaršie domestikovaným rastlinám na svete. Prvé dôkazy o jeho využívaní pochádzajú zo starovekej Číny pred viac ako 8 000 rokmi. V starovekej Číne sa pestovalo nielen na výrobu vlákna (lano, oblečenie, papier), ale aj pre liečivé účinky a ako zdroj výživných semienok.V Egypte, Indii a Mezopotámii bolo konope uznávané pre svoje liečebné schopnosti a výživovú hodnotu. Starovekí lekári ho odporúčali na problémy s trávením, bolesťami a nespavosťou.

Pikoška č. 1:

Prvé známe využitie konopného vlákna na výrobu papiera sa datuje do obdobia dynastie Han v Číne (okolo roku 150 pred n. l.). Konope bolo základným materiálom na výrobu papiera ešte pred objavením drevnej buničiny.


Stredovek a novovek: Zlatý vek konope v Európe

Počas stredoveku sa konope pestovalo po celej Európe – ako základná surovina na výrobu plachiet, lán, odevov a papierov. Námorníctvo anglickej koruny vyžadovalo, aby farmári pestovali konope, aby bolo dostatok materiálu na výrobu plachiet pre lode. V novoveku sa konope dostalo aj do Nového sveta (Amerika). Zakladatelia ako George Washington a Thomas Jefferson konope pestovali na svojich farmách.

Pikoška č. 2:

V niektorých obdobiach histórie sa konopné semienka považovali za tak hodnotnú potravinu, že boli akceptované ako forma dane v niektorých amerických kolóniách.


Konope na Slovensku: Dôležitá plodina našich predkov

Aj na Slovensku malo konope svoje miesto. Najmä v oblastiach ako Zemplín, Gemer a Liptov sa pestovalo konope spoločne s ľanom. Z jeho vlákien sa tkali hrubé plátna, laná a vrecia, zatiaľ čo konopné semienka sa lisovali na konopný olej alebo sa konzumovali priamo – ako zdroj zdravých tukov a bielkovín.

Pikoška č. 3:

V tradičnej slovenskej kuchyni sa pražené konopné semienka pridávali do kaší a polievok – boli považované za pochúťku a zdroj energie v zime.


Konope dnes: Renesancia rastliny tisícich možností

Po období zákazu a stigmatizácie zažíva dnes konope siate veľký návrat. Vďaka obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselín, esenciálnych aminokyselín a vitamínov sú konopné semienka považované za superpotravinu. Konopný olej lisovaný za studena je cenený pre svoje účinky na imunitu, pokožku, nervový systém aj trávenie. Na Slovensku sa začínajú objavovať farmy, ktoré pestujú technické konope na potravinárske účely – bez obsahu psychoaktívnych látok. V Oleje od Matúša ponúkame konopný olej lisovaný šetrnou metódou za studena, ktorý zachováva všetky výživové benefity a je ideálny na každodenné použitie – pre ľudí aj pre zvieratá.


Skromné, no výnimočné

Konope siate je ukážkou, ako môže byť jediná rastlina zdrojom oblečenia, potravy, liečiv aj priemyselného materiálu. S novým prístupom k ekologickému poľnohospodárstvu a zdravej výžive si konope právom získava opäť svoje miesto – na poliach aj v našich kuchyniach.